Oyun oynamayan çocuklar şişmanlıyor!

Uzmanlar 21. yüzyılla beraber daha az oyun oynayan çocukların şişmanladığını söylüyor. 'Ne ilgisi var?' diye düşünebilirsiniz, ancak çağımızda fiziksel aktivitesi giderek azalan ve oyun alanları daralan çocuklar, sağlıksız beslenme ve katkılı gıdaların tüketimiyle birlikte önü kesilemez bir kilo sorunu yaşıyor. Obeziteye varan bu sorun, çocukların geleceğini de riske atıyor.

21'inci yüzyılda tüm dünya obeziteyle savaşıyor. Sağlıksız beslenme, katkılı gıda maddeleri, mevsiminde tüketilmeyen meyve ve sebzeler, yemeklerde kullanılan yağ oranı ve yanlış pişirme teknikleri, önü kesilemeyen kilo sorunlarını beraberinde getiriyor. Özellikle çocukluk döneminde başlayan obezite, yalnızca çocukların sağlıksız beslenmesiyle ilgili bir durum değil, oyun alanları daralan çocuklar hareketsizlik nedeniyle obezitenin ellerine düşüyor. Öte yandan hamilelik döneminde anne adayının beslenme biçimi de bir çocuğun obeziteyle karşı karşıya kalmasına sebep olabiliyor.

Pasif çocuk eşittir şişman çocuk

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı araştırmalar, obeziteden muzdarip çocuklar için çarpıcı bir gerçeği gözler önüne seriyor. Özellikle şehirde yaşayan çocukların giderek pasifleşmeye başladığı, bunun da risk faktörü olduğuna dikkat çekiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pek çok ülkede çocukların üçte ikisinden fazlasının yeterince aktif olmadığı tahmin ediliyor. Oysa aktif olmak, çocukların kas uyumunu geliştirmelerine, sağlıklı kemikleri, kasları ve eklemleri korumalarına, kilo almamalarına ya da mevcut kilolarını korumalarına, kalp ve bağırsakların da sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor.

 

Birçok neden var!

Elbette her anne-baba içgüdüsel olarak çocuğuna yemek yedirme eğilimi içinde. Hatta hafif toplu bebeklerin 'tosun' diye sevildiğini düşünürsek zayıf çocuk makbul bile değil. Ancak zayıf olmak kadar kilolu olmak da sağlık açısından oldukça tehlikeli. Öte yandan çocukların şişmanlamasına neden olan etken yalnızca beslenme değil elbette. Çevresel, fizyolojik, genetik, metabolik ve psikolojik pek çok etken çocuklarda obeziteye yol açabiliyor. Bunun önüne geçmekse zor değil. Bir uzmana başvurabilir ve çocuğunuzun yaşam biçimini, bu durumu göz önüne alarak şekillendirebilirsiniz.

Beslenmede bu yanlışları yapmayın

Çocuğunuzun obez olmasını istemiyorsanız beslenme konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Örneğin çocuğun ihtiyacından fazla enerji almaması gerekiyor. Öte yandan öğün atlamamak da oldukça önemli, öğün atlayan çocuklar açlık hislerini abur cubur yiyeceklerle bastırmaya çalışıyorlar. Çocuğunuzu fast-food tarzı aşırı kalorili ve besin değeri düşük yiyeceklerden uzak tutmalısınız. Bebeklik döneminden itibarense bol sebze ve meyveyle beslemelisiniz.

 

Bilgisayara sınır koyun!

Çocuklardaki şişmanlığın en büyük nedenlerinden biri de alınan fazla enerjinin harcanamaması... Oyun alanlarının kısıtlı olması, bilgisayar ve televizyon karşısında geçen saatlerin artması nedeniyle hareketsizleşen çocuklar giderek şişmanlıyor. Bu nedenle çocuğunuza oyun oynayabileceği alanlar yaratın, onu harekete teşvik edebilmek için onunla birlikte siz de oyun oynayın. Bilgisayar kullanımına ise sınır koyun. Ayrıca, çocuğunuzu kemik gelişimine de katkı sağlayacak spor aktivitelerine yönlendirin. 

 

Hamilelik dönemine dikkat!

Anne karnındaki bir çocuğun ilerideki sağlık durumu, anne adayının bu dönemde nasıl beslendiğiyle de doğru orantılı. Hamilelik döneminde basit şeker tüketimi yüksek olan bir annenin çocuğunda obeziteye daha çok rastlanıyor. Bu nedenle anne adaylarının uzmanlara danışarak beslenmesi büyük önem taşıyor.

 

0-1 yaş dönemi

Bu dönemde yapılan her şey, bebeğin yaşam boyu beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturuyor. Anne sütünün her konuda ne kadar önemli olduğunu artık biliyoruz. Bu durum obezite için de hayati önem taşıyor. İlk 6 ay sadece anne sütü alan çocuklarda şişmanlık daha az görülüyor. “Tombul çocuk sağlıklıdır” anlayışıyla aşırı beslenen bebeklerde yağ hücre sayısı arttığından sonuç şişman bir çocukluk ve sağlıksız bir yetişkinlik dönemi oluyor.

 

Genetik etkili

Anne ve babası şişman olan çocukların şişman olma olasılığı elbette ki daha fazla. Öte yandan çocukların beslenme alışkanlıklarının ailesine göre şekillendiğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Aşırı yemek yiyen, çok yağ tüketen bir ailenin çocuğu da bu şekilde besleneceğinden şişman olma olasılığı çok yüksek.

 

Duygusal açlığın sonu şişmanlık

Duygusal açıdan aç olan çocukların daha çok yemek yediklerini biliyor muydunuz? Doyma dürtüsü iki yönlü. Duygusal açlıkla doyum ve fiziksel açlıkla doyum ilişkilerine psikolojide de geniş olarak yer veriliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar da, birçok şişman çocukta ruhsal açıdan sıkıntılar olduğunu işaret ediyor. Yaşadığı ortamda huzursuz ve mutsuz olan çocuklar daha çok ve daha sık yemek yedikleri için şişmanlıyor. Bu nedenle çocuğunuzdan ilginizi ve sevginizi esirgemeyin. Sorunlarını dinleyin, onunla her zaman sağlıklı bir iletişim kurmaya özen gösterin.

 

LUPO KİDS BLOG